15 Mayıs 2013 Çarşamba

Hatay saldırısı, Suriye meselesi, medyanın pervasızlığı

Merhabalar...

50'den fazla canı kaybettiğimiz Hatay saldırısına, hükümetin ve medyanın konu hakkındaki tutumuna değineceğim biraz.

Türkiye'nin yakın tarihindeki en kanlı saldırısı geçtiğimiz gün Hatay Reyhanlı'da gerçekleşti. Saldırı sonrası hükümet kanadından yapılan ilk açıklamalarda hedef Suriye olarak gösteriyordu. Herkesin kendine yonttuğu nadir terör saldırılarından biri oldu bu. Kimine göre saldırıyı Suriye, kimine göre Suriyeli muhalifler(!), kimine göre iki ülke arasında gerginlik yaratmak isteyen küresel güçler...

Fakat burada iki kişinin açıklaması çok önemli. Biri Erdoğan diğeri Esad.

Erdoğan ilk açıklamalarından beri Suriye'yi hedef gösterdi, gösteriyor. Fakat kafasındaki karışıklık, cümlelerine de yansımış durumda. Ben, Erdoğan'ın sözlerine bakarak ciddi anlamda bir istihbarat savaşları döneminde olduğumuzu okuyorum.

Erdoğan'ın ilk açıklaması:

"...Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir."

Daha sonra...

"Bizi Suriye'deki bataklığa çekmeye çalışan her provokasyona karşı son derece soğukkanlı olmak zorundayız."

ve daha sonra...

"...Zaten netice ortaya tam çıktığında hepsi açıklanacak. Ama olay kesinlikle rejimle alakalı bir olaydır, rejim bu işin arkasındadır, bu belli. Ama rejimin tabi Türkiye'de uzantıları var. Ve bu uzantılar üzerindeki çalışmalar da derinleştirilerek devam ediyor.
...
Mültecilerle ilgili provokasyonlar. Aslında bu olayların muhalif güçlerle yakından, uzaktan alakası yok ama burada muhalif güçleri zan altına almak ve Türkiye'deki sığınmacı olan bu kardeşlerimize karşı böyle bir operatif yaklaşım içerisine girme gayretleri var."

Yukarıdaki sözlere bakarsak Erdoğan diyor ki; Esad bu saldırı ile bizi Suriye'ye çekmek istiyor.

Akla mantığa sığıyor mu bu? Sığmıyor. Muhaliflerle ve İsrail'le uğraşamayan Esad, bir de Türkiye'yi başına bela edecek hatta NATO'ya da koz verecek öyle mi?

Tüm verilen bilgilere rağmen (istihbarat savaşları) bu saldırının Suriye tarafından yapılmadığı ihtimali Erdoğan'ın kafasını allak-bullak etmiş durumda. Erdoğan'ın çelişkili açıklamaları bunun göstergesi. Ancak Erdoğan, bu saldırıyı kullanarak da desteğini alamadığı halkı Suriye konusunda arkasına almaya çalışmaktan vazgeçmiyor.

Bir başka deyişle, Irak'ta ABD'nin isteklerini yerine getiremeyen Erdoğan, bu kez canla-başla mücadele ederek BOP Eşbaşkanlığı görevini yerine getirmek istiyor.

Erdoğan uzun bir süredir Suriye düşmanlığında sınır tanımıyor. Tüm emperyal devletlerden daha da gözünü kan bürümüş şekilde Esad'a saldırıyor. Bunun sebebi, Erdoğan'ın bu konuyu artık ölüm-kalım melesi haline getirecek kadar kişiselleştirmiş olması. En son "Suriye'de olup bitene sessiz kalacaksam, koltuğu bırakır giderim" diyecek kadar da -her ne kadar şov olsa da- uç noktada olduğunu gösterdi.

Peki neden? Neden Erdoğan bu konuyu bu kadar "büyüttü?"

1. Erdoğan, bir anda başlayan Arap ayaklanmalarının hızlıca sonuçlanmasını göz önüne alarak Suriye'de de bunun aynısının olacağını düşünüyordu.
2. Esad düşmanlığını başlatan Amerika ve Avrupa, ABD'nin Ortadoğu'daki gölgesi olan Türkiye'yi Suriye'nin üzerine attıktan sonra bir kenara çekildi. Hatta öyle ki, bir ara Suriye, neredeyse tamamen ABD gündeminden çıkmış durumdaydı ve o dönem Erdoğan ise Irak'a savaş açan George Bush'tan farksızdı.
3. 1 Mart tezkeresini geçiremeyip ABD'ye Irak'ta yardım edemeyen-ABD askerlerini Türk topraklarına sokamayan Erdoğan, bu kez benzer bir durumda ABD'nin AKP'ye karşı asla affının olmayacağının farkında.
4. Erdoğan ve Davutoğlu, bölgede Yeni Osmanlıcılık oyunu oynamaya çalışıyor, bunun için de Sünni yönetimler yaratmak istiyor. Bunun için öncelikli olarak Esad'ın gitmesi gerekiyor. Erdoğan'ın bastırılmış mezhepçi düşünceleri de Esad düşmanlığının altında yatan sebeplerden biri olabilir.

Tüm bu süreçte çok önemli bir ayrıntı var. Esad karşıtlarının hiçbiri birbirine güvenmiyor.
Türkiye, ABD'yi Suriye'ye sokmaya çalışıyor. "Sen gir, ben de desteklerim" diyor.
ABD, Türkiye'yi Suriye'ye sokmaya çalışıyor. "Sen gir, NATO olarak arkandayız" diyor.
Aynı şey Avrupa ve BM için de geçerli...

BALYOZCU KİMMİŞ?

Balyoz davasındaki o kolpa iddialar neydi?
"Kendi uçağımızı düşürüp, terör eylemleri gerçekleştirerek komşu ülkeyle aramızda savaş çıkarmak."

Hatay'da patlayan bombalar gibi yani.

E Balyozcular içeride... Peki bu Balyozcular kim? Biz buna "Dervişin fikri neyse zikri de odur" deriz. Şerefli komutanlara yapılan suçlamalar, tamamen istihbarat örgütlerinin insanlık dışı taktiklerindendi ve bugün görüyoruz ki onları yapanları yargılamayı bırak, isimlerini bile zikredemiyoruz.

AKP MEDYA PLAYER

Türkiye'deki basın/yayın organları, yani özetle medya, tamamen iktidarın oynatıcısı. İktidar bu durumda media player oluyor..

Patlamadan kısa bir süre sonra, konu ile ilgili yayın yasağı getirildi. Bu yasak, iktidar yandaşlarına göre provokasyonun ve ülkede oluşabilecek infial ortamının önüne geçmek içindi.

Peki medyanın görevi nedir?

Basit anlatımla medya, halkın haber alma hürriyetini sağlamakla yükümlüdür. Misyonu budur yani.

Dikkat ettiyseniz, yayın yasağına rağmen konu ile ilgili NTV, Habertürk gibi kanallarda gerçekleştirilen televizyon programları ve programa katılan "uzmanlar" sürekli olarak patlamadaki Suriye parmağına vurgu yapıyordu. Belli ki yayın yasağı iktidarın söylemlerinin dışında gerçekleşirse devreye giriyor.

İnternet haberciliği ise tamamen durumun cılkını çıkarmış durumda.

Ensonhaber adlı siteden iki örnek.


AKP'ye destek vermek için bir süredir PKK ile yapılan pazarlıkları "Barış geliyoooöörr" söylemleri ile manşete taşıyanlar, bir anda savaş çığırtkanlığına başlamış. Bak seeen. Hadi padişah hazretleri ile birlikte kaşısana Suriye'yi koçum.


Neymiş, Esad'ın saldırıyı kınayıp "ortak soruşturma açalım" demesi 'küstahça' bir açıklamaymış.
Not: Patlamalara soruşturma açmak isteyen Esad'a küstah diyenler, medyaya yayın yasağı uygulayan iktidar tarafından yönetilen ülkede habercilik yapıyor. Yersen.

Aynı haber Samanyoluhaber'de:

"Esed'den pes dedirten açıklama!

Esed, Reyhanlı saldırısına ilişkin öyle bir açıklama yaptı ki...

Suriye 'deki Esed yönetimi Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırıları kınadı."

Bkz: http://www.samanyoluhaber.com/dunya/Esedden-pes-dedirten-aciklama/1009810/

Böylesine gergin bir ortamda, 50'den fazla kayıp veren, canı yanan Hataylılar zaten kendisini yeterince sahipsiz hissediyor, devletin kendilerini yalnız bıraktığını düşünüyorken ortaya bir de kendini bilmez birileri tarafından suçlanmaya başlandı.

Neymiş, Hataylılar Suriyelilere baskı uyguluyormuş. Hatta Hakan Albayrak adlı insana göre, patlamada yaralanan Suriyelilerin ölüm sebebi, Hataylıların patlama sonrasında başlarını ezmesiymiş.

Bak bak :

Haber için tıklayın
La bi kere o elini indir sen. Böyle pervasızca açıklamayı yapan adama, "Olum sen Hataylılara insanlığı öğretecek adam mısın?" diyen bir kişi de çıkmaz mı arkadaş? Çıkmadı aga. Hatay medeniyetlerin beşiğidir kamil. Senin dedikoduya dayalı üç kuruşluk haberciliğin Hatay'daki hoşgörüyü, sağduyuyu bozamaz. Orada mezhep, ırk, din, dil kavgası olmaz. Orası, sizin Obama ağabeyinizin mezhep savaşını en son sokacağı yer. O da sizin gibi içeriden ülkeyi karıştıran andavallar yüzünden.

Bir de açıklama yapmış: 'Bu ülkenin çocuğu olmaktan utanıyorum' diye. Ben de senin kendini bu ülkenin çocuğu sanmana götümle gülüyorum moruk.

Patlama sonrası gazete manşetlerine bakalım.

Saldırıdan bir gün sonra, 12 Mayıs... Ortak mesaj: Esad yaptı. (El Muhaberat ya da Acilciler)


13 Mayıs manşetleri... Özet: Kesin Esad yaptı. Taşeron örgüt ise Acilciler. Başında ise Mihraç Ural.




14 Mayıs manşetleri... Özet: Allah belamı versin Esad yaptı bak. Valla. Hem depoda para da çıktı bak.



Devletümüz hemen operasyon yapıp, katliamı gerçekleştirenleri buldu ve apar topar yarısını tutukladı yarısını da salıverdi. İçimiz rahat etti. iyiki vrsn aşkm sni çk sviyrm mck

51 kişi öldü lan. Böyle suçlu mu yakalanır? Kimmiş bunlar. İsimleri ne? Daha önce hangi eyleme karışmışlar. Madem itiraf etmişler(!) kim için yapmışlar? 

Katliamın sorumlusu olarak gösterilen Mihraç Ural, "ARTIK ACİLCİLER DİYE BİR ÖRGÜT YOK" derken,(bkz) bunlar neyi itiraf etmiş?

Bakın tutuklanan isimlerden biri olan İlhan K'nın bir yakını ne diyor:
"Medyada inanılmaz haberler çıktı. Sınırı geçerken, kaçarken yakalandı diye. Hayır, yalan söylüyorlar. Pazar sabah 06:00'da yatağında uyurken eve baskın yapıp gözaltına aldılar. Hiç böyle büyük bombalama yapan kişi evine gidip yatağına yatar mı?

Kendisi telefon satıyor. Diğerleri ise onun hat ve telefon sattığı kişiler. Polis de zaten yaptığı baskında bu telefonları satın aldı. Böylece bir örgüt yarattılar. Hiçbirinin örgütle ilgisi yok. Suriyeli de değiller. Bölgenin çocukları hepsi. Antakyalı, Samandağlı, Harbiyeli. Ortak özellikleri ise hepsinin Alevi olmaları.."

Erdoğan ABD yolcusu ve Obama'yı ikna etmeye gidiyor. "Gel Suriye'ye gir, ben de destek olacağım" diyecek. "Bak Suriye'ye müdahale için iki şartın vardı ikisi de gerçekleşti. E GİR ARTIK KANKA" diyecek muhtemelen. Bu şartlardan biri Suriye'deki savaşın komşu ülkelere sıçraması idi, diğeri ise rejimin kimyasal silah kullanmasıydı. Erdoğan'ın ABD ziyaretinden bir kaç gün önce kimyasal silah bulguları var demesi, ve ziyaretten hemen önce Hatay saldırısının olmasına bir de bu açıdan bakın dilerseniz.  

Hitler'in propaganda bakanı Joseph Goebbels'ın bir sözü var:
"Ne kadar uçuk olursa olsun bir yalanı yeterince tekrar edersen insanlar ona inanır."

Önümüzdeki günlerde kimyasal zırvalarını sürekli duyacağız muhtemelen...

4 yorum:

  1. Hacı daha sık yaz 2 ayda bir yazı mı yazılır? 19 mayıs gençlik ve spor bayramınız kutlu olsun bu arada...

    YanıtlaSil
  2. Moruk 8 ocaktan beri ara sıra geliyorum buralara bakıyorum sen yoksun hemen çıkıyorum.Gel nolursan ol gel yaz şuralara 3-5 bişey hatta önereceğin mantıklı bloglar sayfalar falan varsa farketmez görmek isteyen birisi varsa teleskop olacaksın ona devam etmek istiyorsan.

    Güzel demişsin hoş demişsin ama kafama şu sıralarda bir kaç soru takıldı cevaplarsan çok sevinirim.

    diyelim şimdiki parti gitti bu ülkeden yerine gelecek olan-lar ise bunlardan daha beter yok edecekler bu ülkeyi !
    bundan sonrası ne olucak tayyeap büyük bi kumara girdi ve batıcak yakında o zaman gemiyi devralacak kaptan'ı tanımamız ve alternatifler'in olduğunu bilmemiz lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "AKP giderse yerine daha beteri gelecek" mantığını asla kabul etmiyorum. Bu son dönemde AKP'lilerin kaçış cümlesi oldu. Yok öyle bir şey. 90 yıllık Cumhuriyet'te bu kadar teslimiyetçi politika yürüten başka hangi hükümet oldu? Erdoğan gibi birini bulmak kolay değil. Partisine tam anlamı ile hükmediyor, asla çatlak ses çıkmıyor. Ve en önemlisi kitleler ona 'inançla' bağlı. İşin içine mantık değil de duygular girdiği için, yaptığı onlarca hatayı insanlar görmüyor, çünkü 'inanç' sorgulanamaz. Bugün iktidarda CHP olsaydı ve AKP'nin yaptıklarının(yıktıklarının) yarısını yapsaydı muhafazakar kesim tarafından çoktan din düşmanı/kafir ilan edilmişti. Düşünsenize CHP'nin Apo ile masaya oturduğunu. Amerika ile kol kola girip Suriye'yi yıkmaya çalıştığını... "Din elden gidiyor" naralarını duyar gibiyim...

      Sil
  3. eyvallah moruk anladım kısacası bu denli bi yıkımı başka kimse yapamaz.Şu konuyla ilgili bişeyleri söylemeni istiyorum yazılarında arada sırada.insanlar bu reklamlara propagandalara acayip önem veriyor herkes güçlüden yana olmak istediği için can kulağıyla dinleyip uyguluyorlar.İnsanlara şu deniliyor ''Çocuğunuz internet başında ne yapıyor ? yasak sitelere girmesini engellemek istiyorsanız (acta gibi gelişmiş internet baronları) şu konularda evet denilmesi gerektiğini söylüyorlar.Gelecek nesilleri düşündükleri için tarih kitaplarıyla oynuyorlar.Ne zaman iyilik yapmaya çalışan!!!birini görsem biraz eşeleyince altını herşey ortaya çıkıyor.ambalaja çok çabuk kanıyor insanlar.Kusura bakma karanlıkta bu kadar yazabildim.Devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil